Nedenfor kan du læse nærmere om forløbet og hvordan kiropraktik kan hjælpe dig af med smerter.
Undersøgelsen – Ved det første besøg foretager kiropraktoren et interview eller samtale for at få klarhed over sygehistorien. Patienten fortæller med egne ord hvad det drejer sig om, hvor problemet er, hvor længe det har stået på, osv.
Kiropraktoren kan så ud fra dette stille uddybende spørgsmål om f.eks. uheld, andre sygdomme, arbejdsforhold, motion eller lignende.
Hvis det ser ud til at være et problem, der kan afhjælpes kiropraktisk vil kiropraktoren derefter gå videre med en klinisk undersøgelse.
Inspektion – Kiropraktoren vil se på og vurdere kroppens holdning og generelle muskelstatus, eventuelle større skævheder eller ubalancer.
Funktionsanalyse – Kiropraktoren vil undersøge den generelle funktion i området med problemer. Der undersøges om der er tryk på nerverødder, nedsat bevægelighed af kroppens led og muskler.
Efter behov bliver der også udført diverse ortopædiske tests.
Palpation – Dette er en undersøgelsesform,hvor kiropraktoren mærker efter med hænderne om der er ændringer i vævet. Det kan f.eks. være spændinger eller hævelser i muskler og andet blødvæv.
Der foretages en bevægelsespalpation, hvor kiropraktoren undersøger den specifikke bevægelighed i de involverede led.
Efter behov udføres der neurologiske undersøgelser af muskelstyrke, senereflekser, følesans, balance og koordination. Der kan også være tale om blodtryksmåling i forbindelse med hovedpine.
Kiropraktoren har eget røntgenanlæg og i visse tilfælde kan det være formålstjenligt at foretage en røntgenundersøgelse af det involverede område. Det tilstræbes dog at begrænse røntgenundersøgelser til et minimum.
Den forebyggende del af behandlingen varierer alt efter om det er første gang man har problemet eller det er jævnligt tilbagevendende. Forebyggelse kan bestå af rådgivning om den rette brug af kroppen både i arbejdsforhold samt i fritiden. Nogle patienter vil blive rådet til træning af forskellig art: Styrke, udspænding, holdningskorrigerende. Det kan være standardøvelser eller træning, eller det kan være nødvendigt at udarbejde individuelle øvelsesprogrammer.